Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 28.03.2024, 17:48

Головна » 2012 » Березень » 15 » Охорона здоров'я: шляхи реформування
16:31
Охорона здоров'я: шляхи реформування
       15.03.2012р. відбулося засідання колегії Новоайдарської райдержадміністрації, на якій розглянуто питання про хід реформування охорони здоров'я Новоайдарського району та виконання районної цільової комплексної Програми розвитку системи охорони здоров'я району на 2011-2014р.р., прийнятої на другій сесії районної ради шостого скликання. На засідання були запрошені сімейні лікарі, завідувачі відділами РТМО, керівники відділів райдержадміністрації та районної ради. В роботі колегії взяв участь начальник Головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації П.М. Малиш.
      Відкриваючи засідання, голова райдержадміністрації М.О. Заходяченко ознайомив присутніх з підсумками соціологічного опитування, проведеного в смт. Новоайдар напередодні колегії. В опитуванні брали участь 260 респондентів. Їм запропонували відповісти на наступні питання: як ви ставитеся до роботи установ охорони здоров'я нашого району? Які недоробки, недоліки бачите? Що потрібно зробити, щоб охорона здоров'я гідно обслуговувала населення району?
      Як показало опитування, 70 відсотків респондентів звертаються за медичною допомогою в районну лікарню, 10 відсотків вважають за краще лікуватися в Сєвєродонецьку, 15 відсотків - в обласному центрі. На питання про те, чи задовольняє їх якість медичної допомоги в Новоайдарському районі, 47 відсотків опитаних відповіли стверджувально. Скоріше, «так», ніж «ні» сказали близько 30 відсотків респондентів. А на питання: що треба зробити, щоб поліпшити медобслуговування населення, більшість опитаних сказали, що потрібно залучати до лікарні молоді кваліфіковані кадри, 20 відсотків висловилися за придбання нового сучасного обладнання, 10 відсотків вважають, що слід підвищити зарплату медикам, 15 відсотків чекають більш поважного ставлення до відвідувачів. Деякі люди (менше 1 відсотка) говорили про те, що слід повернути охорону здоров'я часів СРСР і безкоштовне лікування.

      Головні завдання, які поставлені перед працівниками охорони здоров'я, зазначив у цьому зв'язку М.О. Заходяченко, полягають у тому, щоб забезпечити гідне обслуговування населення району, надати дійсно своєчасну та кваліфіковану допомогу кожній людині, яка звернулася до медичних працівників.
      З докладною інформацією про реформування мережі лікувально - профілактичних установ Новоайдарського району виступила на колегії головний лікар районного територіального медичного об'єднання (РТМО) Н.І. Торба. Вона сказала про те, що сьогодні медики обслуговують 25914 жителів району: 13900 людина - працездатного населення, близько 9000 - пенсіонерів, 3027 дітей. В системі охорони здоров'я району трудяться 6о лікарів і 162 середніх медичних працівника. В цілодобовому режимі працюють дві «швидкі допомоги» ОСМП і два пункти «швидкої допомоги» на базі амбулаторій сімейного лікаря. З 1 квітня відкриються пункти «швидкої допомоги» в селах Олексіївка і Новоохтирка.
      З метою реформування охорони здоров'я в даний час створюються центри первинної медико - санітарної допомоги. Вони дозволять значно поліпшити оздоровлення населення. Стоїть завдання оснастити ці центри необхідним обладнанням. Другий етап реформування передбачає відкриття двох амбулаторій сімейного лікаря в Дмитрівці та Чабанівці, а також створення лікарні планового лікування в системі Старобільського госпітального округу.
      На засіданні колегії наводилися тривожні факти зростання захворювань на туберкульоз (у тому числі найбільш небезпечною - відкритою формою), необхідності ретельного обстеження методом флюорографії всіх жителів району, особливо працівників сільського господарства. М.О. Заходяченко вказав також на те, що потребує вдосконалення така важлива й обов'язкова для жінок служба, як гінекологія. Більше 60 відсотків населення Новоайдарщини - жінки, тому питання це стоїть досить гостро. Районна державна адміністрація та районна рада готові знайти в районному бюджеті кошти, які потрібні для організації на базі РТМО висококваліфікованої гінекологічної служби, залучення досвідчених фахівців.
      Своїми думками про шляхи реформування охорони здоров'я району поділилися лікар Муратівської амбулаторії О.Ф. Саранча, сімейний лікар з с. Штормове В.М. Антипов, голова районної ради О.В. Бабенко.
       На засіданні колегії виступив також начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації П.М. Малиш. Він, зокрема, сказав про те, що Новоайдарське РТМО займає 6 рейтингове місце в системі охорони здоров'я Луганської області! За рівнем фінансування - 4 місце, а якщо брати до уваги виділення коштів з розрахунку на одного жителя - 3 місце в обласному рейтингу.
       Однією з основних проблем нашої охорони здоров'я П.М. Малиш вважає кадрову. Над поліпшенням стану належить серйозно попрацювати, зокрема, із залученням директорів медичних училищ області. На його думку, в район повинні регулярно виїжджати кваліфіковані фахівці з обласного центру, проводити тут операції, майстер - класи.
       Павло Миколайович звернув увагу учасників колегії на те, що в Луганську в цьому році відкриються відділення медицини катастроф, кардіохірургії та кардіореанімації, будується онкологічний корпус, перинатальний центр - для надання допомоги при ускладненні пологів. Крім того, відкривається блок - кардіодиспансер. Все це сприятиме поліпшенню медичної допомоги населенню області.
       П.М. Малиш подякував голові районної ради О.В. Бабенко та голови райдержадміністрації М.О. Заходяченко за постійну увагу до проблем охорони здоров'я району та побажав колегам успіхів у реформуванні мережі лікувально - профілактичних установ Новоайдарщини.
       За підсумками проведення колегії головою Новоайдарської районної державної адміністрації М.О. Заходяченко прийнято розпорядження, в якому міститься чіткий план дій по здійсненню реформ в охороні здоров'я району. Контроль за виконанням розпорядження М.О. Заходяченко залишив за собою. Не рідше одного разу на квартал в райдержадміністрації будуть проводитися наради, в ході яких розглядатимуться питання, пов'язані з виконанням намічених програм.

Переглядів: 1262 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz