Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 25.04.2024, 19:53

Головна » 2012 » Квітень » 26 » В Новоайдарі відкрито пам'ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС
16:01
В Новоайдарі відкрито пам'ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС
    
      26 квітня в районному центрі Новоайдар відбулося урочисте відкриття меморіального пам'ятного знаку учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
      На мітинг, присвячений цій знаменній події і сумного 26-річчя Чорнобильської катастрофи, прийшли ліквідатори, представники трудових колективів, громадських організацій, учні. В руках багатьох людей - букети живих квітів, данина вдячної пам'яті тим, хто безстрашно став на шляху бунтівного атома, ціною власного здоров'я, а часто ціною життя протистояв страшній чорній біді...
      Звучить Гімн України. Хвилюючий момент: право відкрити пам'ятний знак надається голові районної ради О.В. Бабенку, голові Новоайдарської райдержадміністрації М.О. Заходяченку та керівнику районної організації "Союз-Чорнобиль" І.В. Мякоткину.
      Спадає на землю синє полотнище, і погляду присутніх відкривається незабутня картина: пам'ятний знак являє собою скорботний, абсолютно чорний дзвін, розташований під куполом, що нагадує церковні зводи; по сторонам меморіалу - важкі, рвані металеві плити, що зберігають сліди атомного "бомбардування". 

      До підніжжя пам'ятного знаку лягають червоні букети тюльпанів та інших гарних весняних квітів. Новоайдарці, серед яких чимало юнаків та дівчат, народжених після вибуху четвертого реактору на Чорнобильській АЕС, шанують пам'ять героїв, які врятували світ від жахливого ядерного монстра.
      Схвильовано звучить виступ голови районної ради Олександра Володимировича Бабенка. Пам'ять, каже він, це велика відповідальність і дар Божий. Те, що сталося в Чорнобилі, назавжди увійшло в наше життя. Незважаючи на те, що з моменту аварії на атомній станції минуло 26 років, пам'ять про це жива і буде жити серед нас завжди.
      - Шановні земляки! - сказав у своєму виступі голова райдержадміністрації М.О. Заходяченко. - Історія - невблаганна. Для держави 26 років - термін невеликий. Для нас - ціла епоха, половина життя. Відкриваючи пам'ятний знак "чорнобильцям", ми тим самим віддаємо данину глибокої поваги вам, дорогі ліквідатори аварії на ЧАЕС. У його створенні взяли участь чи не всі жителі Новоайдарського району. Не виявилося жодної лидини, яка би відмовилися допомогти в спорудженні пам'ятного знаку! Це - яскравий приклад того, що всі жителі району пам'ятають подвиг, здійснений ліквідаторами, вдячні їм за проявлену мужність і героїзм.
      Голова районного товариства "Союз-Чорнобиль І.В. Мякоткин висловив сердечну подяку першим керівникам району за дієву допомогу, надану в будівництві пам'ятного знаку. Звертаючись до "чорнобильців", Ігор Вадимович назвав їх однополчанами. Однополчанами тому, що всі, хто боровся з атомною бідою, де б вони не працювали, перебували в одному "полку". Саме вони врятували світ від ядерного зараження.
      - Ми були в Чорнобилі не за наказом, - сказав він, - а за велінням серця. І назавжди збережемо пам'ять про товаришів, які вже не сядуть з нами за одним столом. Пам'ять про тих, хто віддав своє життя заради того, щоб жили інші...
      На мітингу було зачитано розпорядження голови районної державної адміністрації "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС". За мужність, самовідданість, високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та у зв'язку з 26-ю річницею цієї скорботної дати в нашій історії знаком "Чорнобильської пошани" відзначено Валерія Олексійовича Заваліна, знаком "Ліквідатору аварії на ЧАЕС 1 ступеню" відзначені Микола Михайлович Кочмарчик, Валентина Миколаївна Феклістова, Микола Михайлович Шиповський, Юрій Іванович Матвієнко, Віктор Леонідович Владарський. Знака "Ліквідатору аварії на ЧАЕС 2 ступеню" удостоєні Сергій Михайлович Каширін, Валерій Михайлович Ягоднік та Олександр Грига. Новоайдарській районній організації ветеранів України доручено вручити продовольчі набори ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. З цією метою виділено 2805 грн.
      Хвилиною мовчання вшанували учасники мітингу пам'ять всіх, хто віддав свої життя в боротьбі з атомною загрозою. І дуже проникливо прозвучали після цього слова ведучого: "Так оголиться пам'ять скорботи в цю хвилину! Так спалахнуть наші серця пам'яттю і любов'ю!"
      На завершення мітингу учасники художньої самодіяльності районного Будинку культури заспівали прекрасну пісню "Чорнобильський лелека". І були в ній такі зворушливі, символічні слова: "Лети, наш лелека, чорнобильський лелека, як добрий ангел, життєвій світ. Лети, наш лелека, вгору піднімаючись, мир і надію запали і світанок"...
Переглядів: 1359 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz