Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 20.04.2024, 14:58

Головна » 2012 » Лютий » 7 » "Дороге село моє - краю ніжних дум..."
18:52
"Дороге село моє - краю ніжних дум..."
      Ці чудові щирі слова поета Микити Чернявського про рідне село Смолянинове правдиво характеризують й сам населений пункт і його талановитих мешканців.
      Смолянинівці - активні учасники найрізноманітніших культурних заходів, які відбуваються в районі. І ось - новий подарунок від них - виставка в районному краєзнавчому музеї під назвою "Мистецтво одного села".
      Помилуватися справжніми витворами мистецтва смолянинівських умільців, дізнатися більше про історію села прийшло багато новоайдарців.
      Відкрила виставку директор районного краєзнавчого музею Г.К. Божкова. З цією визначною подією привітали і смолянинівців, і тих, хто прийшов на виставку заступник голови районної ради А.Г. Глайборода, завідуюча сектором культури і туризму райдержадміністрації А.А. Антипова. Цікавою і змістовно сповненою любові і гордості, була розповідь про історію села сільського голови В.М. Пивоварова. З цієї "заочної" мандрівки відвідувачі музею дізналися про те, що Смолянинове розпочало свою історію у 1757 році, пройшло крізь випробування страшними хворобами, голодом, реформами. Героїчна сторінка з життя села - роки Великої Вітчизняної війни. 650 смолянинівців стали на захист Батьківщини. 400 з них загинули в боях. Серед них і Герой Радянського Союзу Петро Григорійович Шевченко, який зробив 100 бойових вильотів. Його ім'я носить місцева школа.
      Ще Віктор Миколайович розповів про те, що в 1992 році був відкритий народний музей історії села Смолянинове. Велика заслуга у цьому належала поету і письменнику М.А. Чернявському.
      Директор музею с. Смолянинове Л.В. Єремеєнко розповіла про місцевий центр духовності села - церкву. Людмила Володимирівна відзначила, що відродження церкви почалося у 1991 році: ініціаторами були М.А. та О.К. Зінченко, організатором будівництва о. Олександр Свєтлічний. Відбудовували її всією громадою. Протягом існування церкви її відвідали архієпископ Іоанікій, предстоятель Української православної церкви Блаженний Володимир метрополіт Київської і Всія України.
      Зараз при церкві працює недільна школа.
      Нікого не залишив байдужим вірш Микити Чернявського, який прочитала сільський бібліотекар Р.М. Носачьова. А його рядки:

      Дороге село моє -
      Краю ніжних дум.
      Гаю тополиного
      Вересневий шум.
      Слово твоє в серці
      Я буду берегти.
      Я піду з артільцями
      Будувать мости

      запали у душу кожному з присутніх як доказ безкрайньої любові до рідної землі.
      Після такого змістовного екскурсу до історії і видатних сторінок життя села (виявляється, у свій час у селі побував перший Президент України Л.М. Кравчук) відвідувачі повною мірою могли насолодитися витворами мистецтва смолянинівських майстринь.
      Неперевершені рушники з класичними і оригінальними орнаментами, святкові скатертини, прекрасні картини з квітами та птахами, ікони представили талановиті вишивальниці Тетяна Пертівна Пивоварова, Зінаїда Семенівна Чухрій, Наталія Іванівна Лисенко, Ніна Броніславівна Боровська, Галина Степанівна Єремєєнко, Наталія Іванівна Нестеренко та ін. Від краси цих витворів мистецтва просто неможливо було відвести очей! Скільки ж праці й таланту у цих роботах! Це не може не захоплювати. Всю душу вклали майстрині у створення цих шедеврів.
      Чудову колекцію прикрас із бісеру привезла на виставку Олександра Євгеніївна Турчина. Всі, хто бачив ці браслети, намиста одностайно заявили: по красі і вишуканості вони ні крапельки не поступаються ювелірним коштовностям.
      Окремий стенд у залі музею присвячений школі села: це й дитячі малюнки та аплікації (дуже симпатично виглядають роботи Мирослави Кривошеєвої, Вадима Нестерова, Насті Єрмоленко, Кирила Янченка та ін.), численні Грамоти за досягнення у спортивних змаганнях обласного та районного рівнів.
      Духовне життя села представлене на фотостенді "Жизнь нашого прихода".
      Тож, експозиція, підготовлена співробітниками районного музею та представниками села Смолянинове вийшла дуже органічною, багатогранною, змістовною і неймовірно цікавою.
      Ця виставка буде працювати місяць. Тож якщо ви ще не встигли її відвідати, поспішайте - не пожалкуєте!

      
Переглядів: 1236 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz