Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 25.04.2024, 21:03

Головна » 2018 » Грудень » 13 » Строки для прийняття спадщини
14:17
Строки для прийняття спадщини

         В рамках проведення Всеукраїнського тижня права «Новоайдарське бюро правової допомоги» Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує, що як показала практика по спадкових справах, часто термін вступу у спадщину спадкоємцями пропускається. Причини різні: в одних – не знання закону, у інших більш поважні – навчання за кордоном, важка хвороба, відрядження, тощо. Тому вважаємо за необхідне висвітлити декілька основних моментів процесу вступу у спадщину.

         Спадкоємиць – це особа, яка у випадку смерті тієї чи іншої особи набуває права одержати її спадкове майно.

         Статтею 66 Закону України «Про нотаріат» визначено про те, що нотаріусом або якщо це сільська місцевість – посадовою особою органу місцевого самоврядування, яка вчиняє нотаріальні дії, за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину щодо майна, яке переходить за правом спадкоємства до спадкоємців чи держави.

         Свідоцтво про право на спадщину – це нотаріальний акт, який засвідчує перехід права власності на майно спадкодавця до спадкоємців. Таке свідоцтво видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину на ім'я всіх спадкоємців або за їх бажанням кожному з них окремо.

         Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, за згодою всіх інших спадкоємців, які вже прийняли спадщину, можуть бути включені до свідоцтва про право на спадщину як такі, що прийняли спадщину. Така згода спадкоємців повинна бути викладена у письмовій формі і подана до видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі.

         Відкривається спадкова справа тільки один раз. Спадкоємцям необхідно прийняти спадщину фактично, або подати нотаріально засвідчену заяву про прийняття спадщини за законом чи за заповітом протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Не писати заяву на вступ у спадщину можна у випадку, якщо спадкоємець був зареєстрований з померлим на дату смерті в одному будинку. В такому випадку особа вважається такою що автоматично вступила у спадщину.

         Після написання заяви про прийняття спадщини та її прийняття, спадкоємцям необхідно буде оформити спадщину. Право на спадкове майно втрачене вже не буде. Розпоряджатися (продавати, дарувати, заповідати та ін.) майном можна буде тільки після повного оформлення документів.

         Тому, щоб не довелось звертатись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини – робіть все вчасно.

         Якщо у Вас виникли додаткові питання, пропонуємо звертатись до фахівців Новоайдарського бюро правової допомоги для отримання правової інформації, консультацій та роз’яснень, яке розташоване за адресою: Луганська область, смт.Новоайдар, вул.Банківська,33.

Переглядів: 738 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz