Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 24.04.2024, 05:44

Головна » 2015 » Червень » 18 » Амброзія полинолиста: біологічна катастрофа!
14:37
Амброзія полинолиста: біологічна катастрофа!

      Одним з найшкодочинніших карантинних бур`нів є амброзія полинолиста. Тварини її не їдять через вміст гірких ефірних масел. Амброзія полинолиста завезена з Америки в Європу в 1873р. (Німеччину) з насінням конюшини та жита. Вважають, що на Україну вона потрапила разом з насінням нових технічних культур в 1925р. З роками йде збільшення вогнища амброзії полинолистої. В Луганській області, підконтрольній українській владі, накладений карантинний режим на площі 10050,141 га, з них 685 га у Новоайдарському районі. 
      Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою нагадує полин гіркий. За сприятливих умов досягає висоти 2 – 2,5м., а коріння заглиблюється на 4 метри. Стебло і листя опушені, квітки жовтого кольору, зібрані в колосоподібні суцвіття на вершинах гілок. Розмножується амброзія насінням.
      
Розповсюджується з неочищеним насіннєвим матеріалом, транспортними засобами, тваринами, водами, знаряддями праці.
      
Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо просанні і зернові, а також присадибні ділянки, сади, луки, пасовища, полезахисні смуги. Добре росте на узбіччях доріг, по берегах рік і ставків, на пустирях, канавах та інших землях, які не обробляються.
      
Період цвітіння – з серпня місяця і до настання заморозків.
      
Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. Під час цвітіння серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка). Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла, провокує загострення алергічних захворювань і може призводити до приступів бронхіальної астми.
      
Найкращими заходами по знищенню рослин амброзії є агротехнічні (лущення стерні, глибока зяблева оранка), хімічні та механічні, що повинні застосовуватися одночасно.
      Тільки спільними зусиллями ми зможемо захиститись від шкідливої дії амброзії!

Переглядів: 1540 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz